Wiejskiego kurczaka przyprawić od środka i na zewnątrz solą, czarnym mielonym pieprzem, słodką oraz ostrą papryką, granulowanym czosnkiem, majerankiem, tymiankiem oraz cząbrem, nasmarować olejem i przełożyć, pod przykryciem, na noc do lodówki.
Następnego dnia kurczaka umieścić w żaroodpornym naczyniu, obłożyć obranymi i przyprawionymi ziemniakami, po czym piec pod przykryciem, w temperaturze 170 stopni, około 2,5 godziny.
Na żelaznej patelni smażyć pokrojone w plastry cebule, seler naciowy, paprykę oraz rozgniecioną ostrą papryczkę peperoncino. Po 10 minutach warzywa przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, rybnym oraz przyprawą do kuchni tajskiej - smażyć ostatnie 7 minut.
Pieczonego kurczaka oraz ziemniaki podawać ze smażonym selerem naciowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz