niedziela, 24 września 2017

Pieczony kurczak ze smażonym naciowym selerem

           Wiejskiego kurczaka przyprawić od środka i na zewnątrz solą, czarnym mielonym pieprzem, słodką oraz ostrą papryką, granulowanym czosnkiem, majerankiem, tymiankiem oraz cząbrem, nasmarować olejem i przełożyć, pod przykryciem, na noc do lodówki.
           Następnego dnia kurczaka umieścić w żaroodpornym naczyniu, obłożyć obranymi i przyprawionymi ziemniakami, po czym piec pod przykryciem, w temperaturze 170 stopni, około 2,5 godziny.
           Na żelaznej patelni smażyć pokrojone w plastry cebule, seler naciowy, paprykę oraz rozgniecioną ostrą papryczkę peperoncino. Po 10 minutach warzywa przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, rybnym oraz przyprawą do kuchni tajskiej - smażyć ostatnie 7 minut.
           Pieczonego kurczaka  oraz ziemniaki podawać ze smażonym selerem naciowym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz