Mięso wieprzowo-wołowe przyprawić solą morską, czarnym mielonym pieprzem, ostrą, słodką i wędzoną mielona papryką, granulowanym czosnkiem, mieszanką curry, rozmarynem, tymiankiem oraz majerankiem, dodać tarty żółty ser gouda, bułkę tartą, zimną wodą, po czym całość wyrobić na jednolita masę i przełożyć, pod przykryciem, na 2 godziny, do lodówki.
Cebulę oraz paprykę pokroić, a następnie smażyć na oleju rzepakowym na żeliwnej patelni. Po kilku minutach dodać garść rodzynek, przyprawić solą, przyprawą tzatziki oraz zielona czubrica i dosmażyć do miękkości.
Naturalny jogurt wymieszać z przyprawa tzatziki.
Z przyprawionego mięsa formować kotlety i smażyć na gęsim smalcu, z obu stron, na złoty kolor.
Kotlety podawać ze smażonymi warzywami oraz sosem tzatziki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz