Ćwiartki wolnowybiegowego kurczaka przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, ziołami tajskimi, zestawem przypraw curry oraz zielona czubrica, wetrzeć w niego 2 łyżki oleju rzepakowego i przełożyć, pod przykryciem, na noc do lodówki.
Następnego dnia, na żeliwnej patelni, obsmażyć kurczaka z obu stron na gęsim smalcu, następnie dodać pokrojone pieczarki, marchew, czerwoną cebulę, nieobrane ząbki czosnku, plastry obranego imbiru, kilkanaście ziaren kozieradki, jagody ziela angielskiego, liście laurowe, łyżeczkę węgierskiej ostrej pasty paprykowej, wlać szklankę wrzącej wody, wszystko przemieszać i dusić pod przykryciem około 1 godzinę, aż kurczak będzie miękki.
Równocześnie grillować plastry obranych batatów i pieczarki - przyprawione solą oraz ziołami tajskimi.
Duszonego kurczaka podawać z grillowanymi batatami i pieczarkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz