Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuścić filet z piersi indyka, wędzony boczek oraz 2-3 ząbki czosnku. Następnie do powstałej masy dodać namoczoną i odciśniętą pszenną bułkę, łyżeczkę ostrej węgierskiej pasty paprykowej, szklankę zimnej wody, przyprawić odrobią soli (słony jest już wędzony boczek), czarnym mielonym pieprzem, słodką mieloną papryką oraz naprawdę sporą ilością rozmarynu i majeranku, po czym całość dokładnie wymieszać i wyrobić. Tak przygotowaną masę przełożyć na 2-3 godziny, pod przykryciem, do lodówki.
Po tym czasie z mięsa formować owalne kotlety i smażyć na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym na złoto-brązowy kolor, z obu stron.
Kotlety podawać z ziemniakami puree oraz krótko gotowaną zieloną fasolką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz