Obrane ziemniaki ugotować, wystudzić i za pomocą praski utrzeć na puree. Następnie do puree dodać surowe jajko, starty parmezan, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, przyprawić solą, białym mielonym pieprzem, mieszanką curry i wyrobić na jednolitą masę. Gdyby powstałe ciasto było zbyt geste, można dodać jeszcze jedno surowe jajko, jeżeli byłoby lejące się, należy dosypać ziemniaczanej mąki; konsystencja powinna być jak na kotlety mielone.
Sznycle z piersi indyka wielokrotnie ponakłuwać ostrym nożem, przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, ostra i słodką papryką, granulowanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, obtoczyć w mące i smażyć na oleju rzepakowym, na złoty kolor, z obu stron.
Z masy ziemniaczanej formować owalne kotlety i smażyć na gęsim smalcu, z obu stron, do uzyskania pożądanego koloru.
Ziemniaczane kotlety podawać ze sznyclami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz