wtorek, 13 lutego 2018

Babka ziemniaczana ze smażonymi warzywami

           2,5 kg. ziemniaków obrać, następnie zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach do miski, dodać 3 płaskie łyżki pszennej mąki, 2 rozkłócone jajka oraz sól - wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy. Babkę ziemniaczaną piec w piekarniku bez termoobiegu, w temperaturze 160 stopni, około 90 minut.
           W międzyczasie na patelni smażyć pokrojony seler naciowy, cebulę, paprykę oraz czosnek. Po 7 minutach warzywa odrobinę posolić, przyprawić pastą sambal oelek oraz sosem sojowym, przemieszać - smażyć ostatnie 7 minut.
           Gorącą babkę ziemniaczaną podawać z warzywami z patelni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz