sobota, 3 lutego 2018

Krucha drożdżówka z żeliwnego garnka

           Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osuszyć papierowym ręcznikiem.
           50 gr. świeżych drożdży rozprowadzić w 1/2 szklanki ciepłej wody z odrobiną cukru. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodać je do 0,5 kg. pszennej mąki, do których następnie dodać 2 rozkłócone jajka, 1/4 szklanki cukru,1 łyżeczkę cynamonu, otartą skórkę z wyparzonej cytryny, rodzynki oraz 1/4 kostki roztopionego masła. Wówczas wszystkie składniki połączyć, ciasto zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie żeliwny garnek wysmarować masłem, przełożyć do niego drożdżowe ciasto i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut.
           Następnie ciasto piec w temperaturze 190 stopni, w piekarniku bez termoobiegu, około 30 minut.
           Wystudzoną drożdżówkę podawać z kawą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz