sobota, 24 lutego 2018

Mielone kotlety z orkiszowym makaronem i kalafiorem

           Mięso mielone wieprzowo-wołowe przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, słodką papryką oraz papryczką chili, majerankiem, tymiankiem, mieszanką curry, dodać posiekane ząbki czosnku oraz namoczoną i odciśniętą pszenną bułkę, zimną wodę, wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić i odstawić pod przykryciem, na kilka godzin, do lodówki.
           Po tym czasie z mięsa formować okrągłe kotlety i smażyć je na rozgrzanym gęsim smalcu, na złoto-brązowy kolor, z obu stron. Na wpół usmażone kotlety można także upiec w piekarniku.
           W międzyczasie ugotować orkiszowy makaron oraz różyczki kalafiora.
           Gorące kotlety podawać z makaronem oraz kalafiorem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz