środa, 18 maja 2016

Hamburgery z zasmażaną młodą kapustą i batatami

       Dobrej jakości mielone wołowe mięso przyprawić przyprawą do gyrosu ( sól, papryka słodka, czosnek, kolendra, gorczyca biała, majeranek, rozmaryn, jałowiec, cebula, chili, kurkuma, ziele angielskie, goździki ), dodać 1 namoczoną w zimnej wodzie i następnie odsączoną pszenną bułkę, 2 łyżki oleju oraz 0,5 szklanki zimnej wody na 0,5 kg. mięsa) - dokładnie wyrobić i przełożyć na kilka godzin, pod przykryciem, do lodówki.
       Białą, młodą kapustę ugotować na parze, następnie wystudzić, poszatkować i przesmażyć na patelni.
Bataty obrać, pokroić w plastry i upiec w piekarniku z odrobiną soli. Bataty pieczemy krócej niż ziemniaki - około 25 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
       Hamburgery usmażyć z obu stron na patelni i podawać z zasmażaną kapustą i pieczonymi batatami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz