niedziela, 22 maja 2016

Szynka z szynkowaru z marynowanymi burakami i jaglaną kaszą

         Około 1 kg. szynki ze świni rasy puławskiej przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, nasmarować oliwą z oliwek extra virgin i przełożyć, pod przykryciem, na 3 dni do lodówki; mięso raz dziennie pozagniatać.
         Po tym czasie szynkę umieścić w szynkowarze i parzyć 2,5 godziny w temperaturze około 85 stopni C.
         Buraki ugotować, wystudzić, obrać, pokroić w plastry, przełożyć do salaterki, dodać do buraków plastry papryki oraz cebuli i zamarynować w occie balsamicznym i oliwie z oliwek extra virgin przyprawionych solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
         Szynkę podawać z marynowanymi burakami oraz gotowaną jaglaną kaszą.
Uwagi: Świnie rasy puławskiej posiadają umaszczenie łaciate czarno-białe. Są najstarszymi z obecnie utrzymywanych  ras krajowych; związane są z rejonem Lubelszczyzny.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz