środa, 4 maja 2016

Zapiekana sałatka z kaszą orkiszową

     Taką sałatkę najlepiej przygotować z już wcześniej ugotowanych produktów oraz takich, które akurat mamy w lodówce.
     Do żaroodpornego naczynia przełożyć 1 szklankę ugotowanej kaszy orkiszowej, równomiernie rozłożyć na niej pastę paprykowo-bakłażanową ajwar, dodać różyczki ugotowanego kalafiora, kawałki wędzonej wiejskiej polędwicy, na wierzchu położyć nieduże plastry sera feta, całość polać oliwą z oliwek, przyprawić różnokolorowym mielonym pieprzem i zapiec w piekarniku około 25 minut, aż ser lekko zbrązowieje.
Uwagi: Kasza orkiszowa czyli jęczmień dwurzędowy jest bogatym źródłem błonnika, żelaza, wapnia, cynku, potasu, witamin z grup B I PP oraz kwasu krzemowego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz