Ze świeżych sardynek usunąć wnętrzności, po czym ryby umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić odrobiną soli, białym mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, ziołami toskańskimi i przełożyć, pod przykryciem, na 2 godziny do lodówki.
Kaszę gryczaną białą, niepaloną ugotować w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. W garnku na parę ugotować białą młoda kapustę - po wystudzeniu kapustę posiekać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i smażyć ugotowaną kaszę wraz z posiekaną kapustą; pod koniec smażenia przyprawić sosem sojowym oraz octem jabłkowym- wymieszać.
Sardynki piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem około 25 minut.
Sardynki po toskańsku podawać z przesmażoną kaszą i kapustą, całość posypać świeżą kolendrą.
Uwagi: Na zioła toskańskie składają się płatki pomidorowe, bazylia, czosnek, oregano, cebula, pietruszka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz