czwartek, 20 października 2016

Duszony rozbratel po węgiersku z tarhonya i gotowaną kiszoną kapustą

         Rozbratel (1 kg.) pokroić w dość dużą kostkę i smażyć w żeliwnym garnku. W oddzielnym naczyniu wymieszać gotową przyprawę do gulaszu po węgiersku z wodą, po czym wlać do żeliwnego garnka, w którym smażona jest wołowina; przemieszać. Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
         W międzyczasie przepłukać w wodzie kiszoną kapustę, przyprawić ją kminkiem oraz prażoną na patelni czarnuszką i gotować na niewielkim ogniu około godziny. Pod koniec gotowania do kapusty dodać 2 łyżki dżemu agrestowego.
         Zacierkę tarhonya  ugotować zgodnie z przepisem.
         Gulasz podawać z zacierką i gotowaną kiszoną kapustą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz