Dobrej jakości mięso mielone przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, granulowanym czosnkiem, rozmarynem, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, miętą, szałwią, słodką i ostrą mieloną papryką, cynamonem, dodać 3 łyżki tartej bułki, niecałą szklankę zimnej wody (na 1 kg. mięsa) - dokładnie wszystkie składniki wymieszać, następnie wyrobić i przełożyć, pod przykryciem, na 2 godziny do lodówki.
Ziemniaki obrać, pokroić w grube słupki, przyprawić solą, czosnkiem, cząbrem, kolendrą, papryką słodką, majerankiem, koperkiem, chili oraz czarnym mielonym pieprzem, polać olejem przeznaczonym do wysokich temperatur, po czym grillować w piekarniku do uzyskania złoto-brązowego koloru. Gdy ziemniaki będą zrumienione, ale jeszcze surowe, należy zmniejszyć temperaturę, bądź grillować pod przykryciem z folii aluminiowej.
Czerwoną kapustę obrać, poszatkować i gotować około 20 minut z dodatkiem soli. Po tym czasie odcedzić z wody. Do jeszcze gorącej kapusty dodać suszoną żurawinę oraz starte jabłka - przemieszać i przykryć talerzem na około 20 minut. Następnie kapustę przyprawić octem balsamicznym oraz olejem rzepakowym i ponownie całość przemieszać. Z mięsa formować kotlety i smażyć na żeliwnej patelni na złoto-brązowy kolor z obu stron.
Kotlety podawać z frytkami, sałatką z czerwonej kapusty oraz krótko gotowanymi brokułami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz