sobota, 22 października 2016

Rosół grzybowo-serowy

         Kurczaka wolnowybiegowego gotować około 1,5 godziny, aż powstanie rosół; w trakcie gotowania zdjąć z powierzchni rosołu powstały szum, a następnie przyprawić solą himalajską, kurkumą, kozieradką, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz rozgniecionymi ząbkami czosnku.
         Po tym czasie do gotującego się rosołu dodać obrane i pokrojone ziemniaki, ekologiczną marchew, opaloną nad ogniem cebulę, zioła prowansalskie, borowiki  - kolejne gotować 25 minut. Następnie do zupy dodać śmietankowy topiony serek bez konserwantów - gotować ostatnie 10 minut, aż ser całkowicie rozpuści się.
         Rosół grzybowo-serowy podawać gorący z grzankami.
Uwagi: Przygotowując zupę, do zimnej wody wkładamy mięso, czy drób - obojętnie czy jest świeże, czy mrożone. I dopiero wówczas rozpoczynamy gotowanie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz