niedziela, 9 października 2016

Pieczona kaczka z puree z soczewicy i sera feta

         Kacze uda przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem oraz majerankiem i przełożyć, pod przykryciem, na noc do lodówki.
         Następnego dnia w żaroodpornym naczyniu układać pokrojoną cebulę, jabłka oraz pocięte ząbki czosnku, na tym układać uda, na nich położyć świeżą gałązkę rozmarynu oraz podsuszoną gałązkę lubczyku i piec w piekarniku, pod przykryciem, bez termoobiegu w temperaturze 180 stopni 3 godziny (na 2 kg. udek). Ostatnie pół godziny piec bez przykrycia.
         W międzyczasie, zgodnie z przepisem, ugotować czerwoną soczewicę, po czym odcedzić z wody. Na patelni smażyć cebulę, czosnek i po kilku minutach pomidory. Następnie warzywa przyprawić sosem worcester, dodać fetę i smażyć, aż ser rozpuści się. Wówczas zawartość patelni dodać do ugotowanej soczewicy i całość zmiksować.
         Pieczone uda podawać z puree soczewicy i sera feta oraz pieczoną cebulą i jabłkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz