poniedziałek, 24 października 2016

Pieczone pierogi z kefirowego ciasta

1.   Przygotować kefirowe ciasto: wymieszać i wyrobić 380 gram pszennej mąki, 1 łyżeczkę bio proszku do pieczenia (bez fosforanów), odrobinę cukru, soli, 1 szklankę kefiru, 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz 1 łyżkę octu jabłkowego.
2.   Przygotować dwa rodzaje farszu. a. ugotowanego kurczaka z rosołu rozdrobnić i krótko przesmażyć na patelni z dodatkiem kurkumy, przyprawy do gyrosu oraz granulowanego czosnku. b. na patelni smażyć około 10 minut pokrojoną cebulę, czosnek, grzyby boczniaki. W międzyczasie przyprawić odrobiną soli i sosem sojowym.
3.    Ciasto rozwałkować na 4 owalne placki (o kształcie pizzy), na środku układać farsz, zakładać do środka brzegi i piec posmarowane z obu stron olejem, na blasze, około 15 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem.
Uwagi: Ciasto kefirowe może kleić się. Należy wówczas, przy rozwałkowywaniu, obficie obsypać je mąką.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz