Nieco ponad kg karkówki przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, nasmarować olejem i przełożyć, pod przykryciem, na noc do lodówki.
Po tym czasie karkówkę pokroić w sznycle, pougniatać je dłonią i przesmażyć w garnku żeliwnym z obu stron, po czym wyjąć na talerz. Wówczas sznycle przyprawić kurkumą, ostrą mieloną papryką oraz ziołami prowansalskimi. Cebulę usmażyć na tłuszczu po przesmażonych kotletach. Następnie do cebuli dodać obsmażone i przyprawione sznycle, 2-3 mrożone borowiki, 2 łyżki sosu sojowego, całość zalać wrzącą wodą - prawie do wysokości mięsa i dusić pod przykryciem, aż kotlety będą miękkie.
Sznycle z karkówki podawać z kaszą orkiszową, gotowaną marchewką z groszkiem oraz borowikowym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz