środa, 1 marca 2017

Wieprzowe kolanka z żeliwnego garnka po białowiesku

           1. Kolanka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, pieprzem ziołowym białowieskim (gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, papryka ostra oraz słodka, jałowiec) i przełożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie kolanka obsmażyć ze wszystkich stron w żeliwnym garnku, na wierzchu ułożyć liście laurowe, ziele angielskie, pokrojony czosnek, wlać do garnka szklankę wrzącej wody, przykryć pokrywką i piec w temperaturze 130 stopni przez 4 godziny (waga kolanek: 2 kg.).
           2. Przygotowanie ziemniaczano-serowej zapiekanki. Ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę 1 kg ziemniaków. Następnie dodać do nich 250 gram sera bryndza, 5 łyżek maślanki/kefiru, 2 łyżki mąki, 1 jajko, wszystkie składniki połączyć i za pomocą praski wyrobić na jednolitą masę. Wówczas masę ziemniaczano-serową przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać w piekarniku na złoto-brązowy kolor.
            Upieczone kolanka podawać z zapiekanką i kiszoną kapustą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz