1. Tylną wieprzową golonkę natrzeć solą, czarnym mielonym pieprzem, oregano oraz rozmarynem i przełożyć na noc, pod przykryciem, do lodówki.
Następnego dnia golonkę przesmażyć ze wszystkich stron w żeliwnym garnku, przyprawić kurkumą, słodką oraz ostrą papryką, kminkiem, do garnka wlać szklankę wrzącej wody, dodać pokrojony czosnek i piec, pod przykryciem, 3 godziny (na 1,5 kg. mięsa) w temperaturze 170 stopni.
2. Białą kapustę poszatkować, przesmażyć w garnku na pokrojonej solonej słoninie, dodać szklankę wrzącej wody, namoczone suszone prawdziwki wraz z zalewą, pokrojoną paprykę chilli, przyprawić odrobiną soli oraz kminkiem i gotować 1 godzinę na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolać wrzącej wody.
Upieczoną golonkę wraz z powstałym sosem przemieszać z ugotowaną kapustą i wówczas podawać z pieczonymi ziemniakami przyprawionymi curry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz