piątek, 3 marca 2017

Klopsiki w sosie pomidorowym zapiekane z żółtym serem

          1. Przygotowanie klopsików. Mięso wołowo-wieprzowe przyprawić solą morską, czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, ostrą i słodka papryką, granulowanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, dodać namoczoną w wodzie pszenną bułkę, wlać 1/2 szklanki wody (na 0,5 kg. mięsa), wymieszać, wyrobić i przełożyć w chłodne miejsce na godzinę.
          2. Przygotowanie sosu. W garnku podsmażyć pokrojoną cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach warzywa przyprawić solą, garnek zdjąć z ognia, wówczas przyprawić czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, ostrą i słodka papryka - przemieszać, dodać przetarte pomidory - dusić około 5 minut. Po wyłączeniu sos przyprawić ziołami prowansalskimi oraz odrobiną cynamonu, dodać także słodkie ziarna kukurydzy.
          3. Klopsiki podsmażyć z obu stron na żeliwnej patelni, następnie zalać je przygotowanym sosem, posypać tartym żółtym serem i całość zapiekać w piekarniku około 25 minut (aż ser rozpuści się, a klopsiki nie będą surowe).
          Klopsiki podawać z ryżem basmati, brokułami oraz sosem pomidorowym.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz