piątek, 10 marca 2017

Pizza ze skwarkami z solonej słoniny, serami feta oraz pecorino

          Na patelni smażymy soloną, pokrojoną w kostkę słoninę, aż wytopią się jasnobrązowe skwarki.
          Przygotowanie spodu na pizzę. Odrobinę soli mieszamy z 1,5 szklanki pszennej mąki i 0,5 szklanki semoliny. Następnie dodajemy 50 gram świeżych drożdży, rozprowadzonych w szklance ciepłej wody z 1/2 łyżeczki cukru i wyrośniętych przez około 5 minut . Do mąki dodajemy także 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, wszystko mieszamy i dokładnie wyrabiamy, po czym ciasto w kształcie kuli umieszczamy w ciepłym miejscu na godzinę, pod przykryciem.
          Po tym czasie  z ciasta wycinamy 3 kawałki i każdy rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek.
Placek przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i na nim rozprowadzamy przetarte włoskie pomidory, dodajemy skwarki, grecki ser feta, pokrojone w cienkie plastry brązowe pieczarki oraz cebulę, przyprawiamy kurkumą, ostrą mieloną papryką, czarnym mielonym pieprzem, cynamonem, ziołami prowansalskimi, dodatkowo oregano i bazylią, całość obsypujemy startym serem gouda, obkładamy plastrami owczego sera pecorino i pieczemy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku, do czasu, aż brzegi pizzy zbrązowieją i ser rozpuści się.
          Pizzę podajemy gorącą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz