wtorek, 20 grudnia 2016

Klopsiki w pomidorowym sosie z czarną fasolą

         1. Przygotowanie klopsików. Dobrej jakości mielone mięso wieprzowo-wołowe (1 kg.) przyprawić solą himalajską, czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, rozmarynem, oregano, tymiankiem, czosnkiem, słodką i ostrą mieloną papryką, papryką wędzoną, dodać 1 namoczoną w wodzie pszenną bułkę, szklankę zimnej wody, całość dokładnie wymieszać i przełożyć, pod przykryciem, na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie z mięsa formować pulpeciki i smażyć je na brązowy kolor z obu stron.
         2. Przygotowanie fasoli. Dzień wcześniej namoczyć w wodzie czarną fasolę. Następnego dnia fasolę przepłukać i gotować do miękkości około 35 minut z dodatkiem soli, anyżu, kuminu, liści laurowych i ziela angielskiego.
         3. Przygotowanie sosu i łączenie składników. W dużym stalowym garnku zagotować niewielką ilość wody, przyprawić ją solą, granulowanym czosnkiem, tymiankiem, oregano, bazylią oraz przyprawą do kuchni meksykańskiej, dodać butelkę wysokiej jakości włoskiego przecieru pomidorowego - gotować kilka minut. Następnie do pomidorowego sosu dodać usmażone klopsiki i ugotowaną czarną fasolę, wszystko delikatnie przemieszać i gotować na niedużym ogniu 15 minut.
         Klopsiki w sosie pomidorowym z czarną fasolą podawać z kaszą bulgur.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz