Tuszkę wolnowybiegowego kurczaka (1, 5 kg.) przyprawić od wewnątrz i zewnątrz solą himalajską, czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, ziołami prowansalskimi oraz mieszanką przypraw czerwona czubrica (papryka słodka, papryka ostra, cząber, tymianek, cebula, imbir), natrzeć olejem rzepakowym i przełożyć, pod przykryciem, na noc do lodówki.
Następnego dnia kurczaka umieścić w naczyniu do zapiekania i piec pod przykryciem, bez termoobiegu w temperaturze 170 stopni przez 70 minut, a następnie w tej samej temperaturze bez przykrycia z termoobiegiem ostatnie 20 minut. Po upieczeniu kurczak powinien odpoczywać 30 minut.
Porcje kurczaka podawać z ugotowaną komosą ryżową polaną kilkoma łyżkami sosu powstałego z pieczenia oraz warzywami po azjatycku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz