środa, 14 grudnia 2016

Pieczony wolnowybiegowy kurczak z komosą ryżową (quinoa) i azjatyckimi warzywami

         Tuszkę wolnowybiegowego kurczaka (1, 5 kg.) przyprawić od wewnątrz i zewnątrz solą himalajską, czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, ziołami prowansalskimi oraz mieszanką przypraw czerwona czubrica (papryka słodka, papryka ostra, cząber, tymianek, cebula, imbir), natrzeć olejem rzepakowym  i przełożyć, pod przykryciem, na noc do lodówki.
         Następnego dnia kurczaka umieścić w naczyniu do zapiekania i piec pod przykryciem, bez termoobiegu w temperaturze 170 stopni przez 70 minut, a następnie w tej samej temperaturze bez przykrycia z termoobiegiem ostatnie 20 minut. Po upieczeniu kurczak powinien odpoczywać 30 minut.
         Porcje kurczaka podawać z ugotowaną komosą ryżową polaną kilkoma łyżkami sosu powstałego z pieczenia oraz warzywami po azjatycku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz