1. Farsz. Upieczoną poprzedniego dnia, resztę tłustawej pieczeni, dość drobno pokroić i krótko przesmażyć z dodatkiem ziół prowansalskich, cząbru, majeranku, granulowanego czosnku i pociętego szczypiorku.
2. Przygotowanie ciasta na pierogi. W niedużej misce wymieszać 50 gr. świeżych drożdży, 1 szklankę ciepłego mleka oraz 1/2 łyżeczki cukru. Gdy drożdże zaczną pracować zawartość miski połączyć z 380 gr. przesianej pszennej mąki, dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, odrobinę soli, ciasto zagnieść, wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, każdą z nich rozwałkować, pośrodku układać przesmażone mięso, kawałek żółtego sera oraz suszony pomidor, zawijać jak pierogi i smażyć na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym po około 4 minuty z każdej strony.
Pierogi podawać z krótko obgotowanym kalafiorem i zielonymi oliwkami.
Uwagi: Pierogi można także nadziewać wędzoną ryba oraz pastą z białego twarogu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz