Surowy wieprzowy boczek przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, oregano, ziołami prowansalskimi, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i przełożyć na 2 dni do lodówki.
Po tym czasie boczek pokroić w kostkę i najpierw smażyć, a następnie dusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody, w garnku żeliwnym, aż mięso nie będzie surowe. Wówczas do garnka dodać pokrojone w połówki ziemniaki, całość zalać wrzącą wodą (ma przykrywać składniki), dodać 2-3 łyżki łagodnej węgierskiej pasty paprykowej, kurkumę, ostrą mieloną paprykę, świeży rozmaryn, sól oraz ziołowy pieprz i gotować pod przykryciem, do czasu, aż ziemniaki będą ugotowane; potrawę w trakcie gotowania należy kilkukrotnie zamieszać.
Potrawkę podawać ze smażonymi chińskimi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz