czwartek, 23 lutego 2017

Moskole z puree z ziemniaków i kalafiora ze smażonymi brązowymi pieczarkami

          1. Przygotowanie placków moskoli. Połączyć i dokładnie, za pomocą praski, wyrobić 1 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków, 0,5 kg. pszennej mąki, nieco ponad 1 szklankę maślanki oraz odrobinę soli. Z powstałej masy formować owalne placki i piec na blasze na złoto-brązowy kolor. W trakcie pieczenia moskole można przełożyć na drugą stronę.
          2. Przygotowanie ziemniaczano-kalafiorowego puree. 0,2 kg. ugotowanych i jeszcze gorących ziemniaków połączyć z taka sama ilością ugotowanego kalafiora, startym serem kefalotiri, 3 łyżkami oleju rzepakowego, granulowanym czosnkiem oraz czarnym mielonym pieprzem, po czym wszystko zmiksować na gładka masę.
          3. Przygotowanie pieczarek. Brązowe pieczarki oczyścić (nie myć), pokroić w połówki i 5 minut smażyć z także pokrojoną cebulą oraz czosnkiem. Następnie grzyby i cebulę przyprawić sosem sojowym, słodkim sosem chilli, saszetka ketchupu, dodać szklankę wrzącej wody, przemieszać i dusić, aż prawie cały płyn odparuje.
          Moskole podawać z puree i pieczarkami. Całość obsypać niedźwiedzim czosnkiem.
          Uwagi: Przygotowując powyższą potrawę należy od razu ugotować 1,2  kg. ziemniaków: na placki i do puree. Kefalotiri to grecki twardy ser, odpowiednik parmezanu. Jest to ser pikantny, słony i ostry, robiony z mleka owczego, krowiego oraz koziego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz