sobota, 25 lutego 2017

Skrei z bulgurem i brokułami

          Ze skreia wyciąć steki, przyprawić morską solą, białym mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, natrzeć olejem rzepakowym i przełożyć w chłodne miejsce na godzinę. Po tym czasie rybę panierować w pszennej mące, przemieszanej z bułką tartą oraz ostrą mieloną papryką, po czym piec w piekarniku około 20 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem.
          Różyczki brokuła krótko obgotować; kaszę bulgur przygotować zgodnie z przepisem.
          Skreia podawać z bulgurem i brokułami.
          Uwagi: Skrei to arktyczny dorsz poławiany w okresie od stycznia do końca kwietnia. To ryba niskokaloryczna, będąca bogatym źródłem białka, potasu, selenu i kwasów omega -3. Skrei choć należy do rodziny dorszowatych nie krzyżuje się z innym dorszami. Skrei po norwesku oznacza wędrowiec.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz