wtorek, 14 lutego 2017

Policzki wołowe po azjatycku z puree ziemniaczanym i bigosem curry

          Policzki wołowe przyprawić solą oraz czarnym mielonym pieprzem, natrzeć olejem rzepakowym i przełożyć na kilka godzin, pod przykryciem, do lodówki. Po tym czasie policzki krótko obsmażyć z obu stron na żeliwnej patelni z dodatkiem pokrojonego czosnku i papryczek chilli. Następnie na patelnię dodać namoczone przez 20 minut grzyby mun wraz z zalewą, sos sojowy, sos rybny, patelnię przykryć folią aluminiową i całość piec 2,5 godziny w temperaturze 150 stopni (waga policzków  - 0,7 kg.).
          Kiszoną kapustę gotować 30 minut z dodatkiem kminku, przyprawy curry oraz słodkich wiśni w syropie.
          Ziemniaki ugotować, odcedzić, dodać masło i za pomocą praski zrobić puree.
          Policzki podawać z bigosem oraz puree ziemniaczanym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz