niedziela, 19 lutego 2017

Pieczone szałwiowe ziemniaki z portobello, mielonymi kotletami i kiszoną kapustą

          Zmielić 1 kg piersi z kurczaka, przyprawić solą himalajską, kurkumą, czarnym mielonym pieprzem, słodką i ostrą mieloną papryką, roztartym czosnkiem, majerankiem, rozmarynem, szałwią, miętą, lawendą, dodać namoczoną  w wodzie i odciśniętą pszenną bułkę, niecałą szklankę zimnej wody, całość przemieszać oraz wyrobić i przełożyć, pod przykryciem, na 2 godziny do lodówki.
          Obrane i pokrojone ziemniaki, cebule oraz pieczarki portobello przełożyć do żeliwnego garnka, dodać plastry czosnku oraz świeżego imbiru, liście szałwii, przyprawić solą himalajską, kurkumą, czarnym mielonym pieprzem, tymiankiem, oregano oraz rozmarynem, wszystko delikatnie przemieszać i piec pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
          Z mięsnej masy formować kotlety i smażyć na patelni z obu stron na złoto-brązowy kolor.
          Upieczone ziemniaki podawać z portobello, mielonymi kotletami i kiszoną kapustą polaną olejem lnianym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz