wtorek, 29 marca 2016

Gołąbki z nadzieniem z pieczonego mięsa

1.   Liście kapusty umyć w zimnej wodzie i parzyć około 20 minut celem zmiękczenia.
2.   Przygotować sos pomidorowy: w garnku podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek, oregano, przyprawić solą, po kilku minutach wlać wrzącą wodę, dodać słoiczek koncentratu pomidorowego - wymieszać i gotować 7 minut, po czym przyprawić czarnym mielonym pieprzem i bazylią - wyłączyć.
3.   Ryż gotować połowę czasu przewidzianego na opakowaniu.
4.   Spory kawał pieczonej świątecznej szynki (wg przepisu z 28.03.2016 r.) przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Obgotowany ryż połączyć z mięsem, przyprawić mieszanką przyprawową czubrica, ostrą mieloną papryką, kurkumą, niedźwiedzim czosnkiem i wszystko dokładnie wyrobić.
5.   Z masy ryżowo-mięsnej formować owalne kotlety i kolejno zawijać je w liście kapusty, układać na spodzie garnka, po czym zalać je sosem pomidorowym - aby przykrył gołąbki, całość posypać jeszcze rozkruszonym serem feta i gotować pod przykryciem około 40 minut na niewielkim ogniu.
   Gołąbki podawać z ziemniakami z pary.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz