poniedziałek, 28 marca 2016

Świąteczna szynka

        Z około 5,5 kg. szynki wieprzowej z tłuszczykiem oraz skórą usunąć niewielką kość, mięso solidnie posolić, przyprawić czarnym mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i przełożyć na 4 dni, pod przykrycie, do lodówki. Każdego dnia mięso obrócić i pozagniatać.
        Po tym czasie dno żeliwnego garnka wyłożyć plastrami solonej słoniny, na nich umieścić liście świeżej kapusty, na nich położyć przygotowaną szynkę, na jej wierzchu ponownie ułożyć plastry słoniny i wszystko przykryć liśćmi kapusty.
        Następnie do garnka wlać około 0,3 litra wrzącej wody, garnek zamknąć przykrywką i całość piec około 6 godzin, pod przykryciem, bez termoobiegu: 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, a pozostałe w temperaturze 155 stopni.
        Szynkę podawać po lekkim wystudzeniu. Powinna być przypieczona z zewnątrz oraz soczysta i krucha w środku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz