niedziela, 20 marca 2016

Grillowany skrei z selerem naciowym w sosie beszamelowym

1. Skreia pokroić w dzwonka, odrobinę posolić z obu stron, przyprawić białym mielonym pieprzem, kurkumą, granulowanym czosnkiem, oregano i bazylią, nasmarować olejem rzepakowym i przełożyć, pod przykryciem, na kilka godzin do lodówki.
2. Seler naciowy drobno pokroić i smażyć około 7 minut na patelni wraz z pokrojoną cebulą i czosnkiem; w trakcie posolić, przyprawić anyżem i kminem rzymskim. Przygotować sos beszamelowy. W garnku roztopić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając wlewać zimne mleko. Wyłączyć kiedy sos zgęstnieje i nie będzie posiadał grudek. Sos posolić, przyprawić gałką muszkatołową i jeszcze raz przemieszać. Do naczynia do zapiekania przełożyć przesmażony seler z cebulą i czosnkiem, zalać sosem beszamelowym i zapiekać w piekarniku około 20 minut - bez przykrycia, aż powstanie złoto-brązowa skórka.
3. Rybę grillować i podawać z selerem naciowym w sosie beszamelowym i frytkami.
Uwagi: Skrei to dziki dorsz arktyczny poławiany w okresie od stycznia do kwietnia.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz