wtorek, 8 marca 2016

Paella

            Przygotowanie potrawy zajmuje około 1 godzinę.
            W żeliwnym garnku, na oleju kokosowym, usmażyć pokrojoną w kawałki oraz przyprawioną solą i czarnym pieprzem pierś kurczaka i przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu smażyć pokrojoną cebulę oraz kilka roztartych ząbków czosnku. Jak cebula i czosnek będą złoto-brązowe, dodać specjalny hiszpański ryż do paelli, przyprawić kurkumą, ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne, przemieszać, dolać wrzącą wodę i gotować na bardzo małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn (około 20 minut); w razie konieczności do potrawy dolać jeszcze trochę przegotowanej wody. Gdy ryż będzie miękki, do garnka dodać usmażone kawałki piersi kurczaka, pokrojoną w plastry dojrzewającą kiełbasę palcówkę, przetarte pomidory z puszki oraz obgotowane w oddzielnym garnku - przez 3 minuty - mrożone owoce morza. Danie przemieszać i gotować jeszcze około 5 minut.
             Podawać posypane niedźwiedzim czosnkiem.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz