1. Seler naciowy drobno pokroić i wraz z pokrojoną cebulą oraz papryczką chilli, rozgniecionym czosnkiem, 1/4 szklanki wody dusić pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie warzywa przyprawić odrobiną soli, kilkoma kroplami tabasco, anyżem, kminem rzymskim, kurkumą, czarnym mielonym pieprzem, dodać szklankę przecieru pomidorowego - przemieszać i dusić jeszcze 7 minut, po czym wyłączyć. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania, obłożyć greckim serem feta i zapiekać w temperaturze 180 stopni, pod przykryciem, 45 minut, w piekarniku bez termoobiegu.
2. Filety z mintaja przez noc rozmrażać, a następnie skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą oraz białym mielonym pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażoną rybę podawać z przygotowanymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz