poniedziałek, 7 listopada 2016

Domowe frytki z ziemniaków z gęstym sosem paprykowo-pomidorowym

         Ziemniaki obrać i pokroić w słupki, jak na frytki, następnie przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, posolić, przyprawić czarnym mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, przyprawą do ziemniaków i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, aż będą brązowe i miękkie w środku; w trakcie pieczenia frytki należy obrócić.
         Na patelni, na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, smażyć pokrojoną w plastry cebulę, czerwoną paprykę, pomidory koktajlowe, ciemne oliwki oraz czosnek. Warzywa przyprawić sosem worcester, sosem sojowym, kurkumą oraz  ziołami prowansalskimi.
         Upieczone frytki podawać z sosem paprykowo-pomidorowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz