sobota, 5 listopada 2016

Pieczona gęś z leczo z batatów oraz kaszą orkiszową

         Tuszkę gęsi owsianej przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem - od środka i na zewnątrz, dodatkowo wnętrze gęsi obficie przyprawić majerankiem, przykryć i przełożyć na noc do lodówki.
         Następnego dnia środek gęsi wypełnić kilkoma całymi cebulami oraz 1 przeciętą główka czosnku, na zewnątrz przyprawić gotową mieszanką do dań kuchni myśliwskiej oraz rozmarynem  i piec w piekarniku, pod przykryciem, bez termoobiegu, w temperaturze 150 stopni przez 5 godzin (na 4 kg. gęś); w trakcie pieczenia 2-krotnie polewać gęś wytopionym tłuszczem.
         W międzyczasie, w garnku, przez 15 minut dusić obrane i pokrojone w plastry bataty, pokrojoną cebulę, czosnek oraz paprykę. Po tym czasie warzywa przyprawić sosem worcester, sosem sojowym, sosem rybnym, świeżym imbirem, kurkumą, ziołami prowansalskimi, dodać pokrojoną w plastry cukinię - dusić ostatnie 10 minut.
         Upieczoną gęś podawać z leczo z batatów oraz ugotowaną zgodnie z przepisem kaszą orkiszową.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz