wtorek, 29 listopada 2016

Ziemniaczana zapiekanka z sosem z boczniaków, cebuli, selera naciowego i tofu

1. Wykonanie zapiekanki:
Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie na półtwardo; wystudzić. Następnie ziemniaki pokroić w średniej grubości plastry, umieścić je w natłuszczonej formie do zapiekania, posypać przyprawą do ziemniaków, przyprawić granulowanym czosnkiem oraz świeżym rozmarynem i zapiekać, aż ziemniaki będą miękkie i nabiorą złotego koloru. Równocześnie na patelni usmażyć przyprawioną słoninę celem uzyskania skwarek. Wówczas skwarkami (bez wytopionego tłuszczu) obsypać zapieczone ziemniaki i całość zalać sosem powstałym z połączenia szklanki kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki sera jantar, odrobiny soli, czarnego mielonego pieprzu i kurkumy - zapiekać, aż na ziemniakach powstanie brązowa skórka.

2. Wykonanie sosu:
W stalowym garnku, na niewielkiej ilości oleju, 10 minut smażyć pokrojoną cebulę, seler naciowy i boczniaki; w trakcie smażenia warzywa przyprawić sosem sojowym oraz sosem worcester i dość często wszystko mieszać. Następnie warzywa podlać szklanką wrzącej wody, dodać kilka plastrów świeżego imbiru, świeżej kurkumy, przyprawić 1 łyżką węgierskiej łagodnej pasty paprykowej oraz 1 łyżką ziół prowansalskich i dusić pod przykryciem kolejne 10 minut. Po tym czasie do warzyw dodać pokrojone w kostkę świeże tofu, całość przemieszać i dusić ostatnie 5 minut.

         Ziemniaczaną zapiekankę podawać z przygotowanym sosem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz