środa, 23 listopada 2016

Ziemniaczana zapiekanka z klopsikami

         Ulubione mielone mięso przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, rozgniecionymi ząbkami czosnku, kurkuma, świeżym rozmarynem, oregano, bazylią, papryką słodką i ostrą oraz tymiankiem - dolać szklankę wody (na 1 kg. mięsa), całość dokładnie wyrobić i przełożyć na kilka godzin do lodówki.
         W międzyczasie ugotować ziemniaki na półtwardo, odcedzić.
          Z mięsa formować niewielkie kulki i krótko obsmażyć je w garnku żeliwnym. Przesmażone klopsiki wyjąć i na powstałym tłuszczu układać warstwami pokrojone w plastry ziemniaki oraz klopsiki. Następnie całość zalać przyprawioną, mieszanką curry, zimną wodą, wymieszaną z kwaśną śmietaną, po czym obsypać tartym żółtym serem ( w proporcjach: 1,5 szklanki przyprawionej wody, szklanka śmietany i szklanka tartego żółtego sera).
         Potrawę piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni 40 minut, a następnie bez przykrycia jeszcze 20 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz