poniedziałek, 18 grudnia 2017

Bigos z kiszonej kapusty z pieczonym indykiem

           Udziec z indyka przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, słodką oraz ostrą mieloną papryką, rozmarynem, majerankiem, pokrojonymi ząbkami czosnku, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi i przełożyć w chłodne miejsce na 2 godziny. Po tym czasie indyka piec pod przykryciem w temperaturze 160 stopni, bez termoobiegu - 3,5 godziny lub do momentu, aż będzie miękki.
          Suszone borowiki namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny. Następnie w tej samej wodzie, przez 20 minut gotować grzyby, przyprawione kolorowym pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Po tym czasie dodać kiszoną kapustę, kminek, suszone żurawiny - gotować na niewielkim ogniu około 60 minut. Wówczas do bigosu przelać sos powstały z pieczenia indyka, całość przemieszać i po ostatnich 5 minutach gotowania - wyłączyć.
          Pieczonego indyka podawać z bigosem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz