Dowolne mielone mięso przyprawić solą, kurkumą, słodką oraz ostrą mielona papryką, majerankiem, rozmarynem, posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, przyprawą do gyrosu, całość dobrze wymieszać i wstawić na 2 godziny, pod przykryciem, do lodówki. Następnie do mięsa dodać starty żółty ser, wcześniej namoczoną i odciśniętą pszenna bułkę - szklankę wody (na 1 kg. mięsa), wszystko ponownie przemieszać i wyrobić. Z masy formować owalne kotlety i smażyć na gęsim smalcu, na złoto-brązowy kolor, z obu stron.
Wcześniej ugotowany i przestudzony makaron smażyć na patelni, aż lekko zbrązowieje i stanie się chrupiący.
Mielone kotlety podawać z przesmażonym makaronem oraz krótko gotowaną szparagową fasolką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz