niedziela, 31 grudnia 2017

Kurczak duszony na żeliwnej patelni z orkiszową kaszą i buraczkami

           Kurczaka podzielić na porcje, przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, mieszanką curry, ziołami prowansalskimi, dodatkowo rozmarynem, ostrą i słodką mieloną papryką, posmarować olejem rzepakowym, obłożyć pokrojoną cebulą i przełożyć, pod przykryciem, na 3 godziny, do lodówki. Po tym czasie porcje kurczaka przesmażyć z obu stron na żeliwnej patelni, dodać suszone pomidory, 2 szklanki wrzącej wody, kilka ząbków czosnku i całość dusić, pod przykryciem, do miękkości (około 45 minut).
           W międzyczasie ugotować buraki, po czym obrać je, zetrzeć na tarce i polać oliwą z oliwek extra virgin lub olejem rydzowym.
           Kurczaka podawać z ugotowaną orkiszową kaszą oraz buraczkami i przede wszystkim z powstałym z duszenia sosem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz