środa, 27 grudnia 2017

Bożonarodzeniowa szynka z aronią i żurawiną w sosie czekoladowo-mandarynkowym

           Wieprzową szynkę przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi, dodatkowo rozmarynem, słodką oraz ostrą papryką, czosnkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i przełożyć na 2 dni, pod przykryciem, do lodówki.
           Po tym czasie szynkę rozkroić w poprzek, zwracając uwagę, aby jej całkowicie nie przekroić i nadziać gęstym sosem aroniowo - żurawinowym.
           Przygotowanie sosu aroniowo-żurawinowego. Na patelni, na niewielkim ogniu, dusić owoce aronii oraz suszone żurawiny. W trakcie duszenia całość delikatnie podlać gorącą wodą oraz posłodzić brązowym cukrem. 
          Nadzianą szynkę związać sznurkiem, posmarować resztą sosu i piec pod przykryciem, bez termoobiegu, w temperaturze 170 stopni około 2 godziny (na 1,3 kg. mięsa). Następnie należy pozwolić szynce około 30 minut odpocząć.
          Naczynie w którym piekła się szynka wraz ze znajdującym się tam sosem podgrzać, dodać do niego kawałek masła, sok z wyciśniętej mandarynki oraz kilka kostek gorzkiej czekolady - wszystko podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia się masła i czekolady, a następnie do momentu, aż sos zredukuje się i zgęstnieje.
          Pokrojoną szynkę polać sosem, udekorować cząstkami mandarynki i serwować.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz