Połówki grochu przepłukać i namoczyć w zimnej wodzie na noc.
Wieprzową karkówkę pokroić jak na gulasz, przyprawić solą oraz czarnym mielonym pieprzem i przełożyć na noc, pod przykryciem, do lodówki.
Następnego dnia mięso smażyć w żeliwnym garnku wraz z pokrojonymi w plastry boczniakami. Po 10 minutach dodać przepłukaną kaszę pęczak, odcedzony groch, pokrojone w kostkę ziemniaki, całość przyprawić gruboziarnistą solą, kolorowym pieprzem w ziarnach, jagodami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, sporą ilością rozmarynu oraz majeranku, zalać wrząca wodą, aby przykrawała ponad 5 centymetrów wszystkie składniki i piec pod przykryciem, w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni, bez termoobiegu, około 3 godziny. W międzyczasie sprawdzić ilość płynu i dolać wrzącą wodę, celem rozrzedzenia zupy.
Pieczoną grochówkę podawać z chlebem, posypaną niedźwiedzim czosnkiem, jak gulasz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz