środa, 20 kwietnia 2016

Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków

       Po pieczonym mięsie wystudzić powstały sos, przelać do kubka i przełożyć pod przykryciem do lodówki.
       Ziemniaki ugotować, wystudzić, przepuścić przez praskę. Ziemniaczane puree przełożyć do miski, dodać kilka łyżek kaszy manny, kawałki sera feta, zastygnięty w galaretę mięsny sos, śmietanę i wszystko dość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać bez przykrycia do uzyskania złoto-brązowego koloru.
       Babkę ziemniaczaną podawać z odparzoną kiełbasą podwawelską oraz kiszonym ogórkiem.
Uwagi: Tak przygotowanej babki ziemniaczanej nie należny już dosalać, ani nawet przyprawiać. Sól znajduje się w sosie oraz serze.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz