sobota, 2 kwietnia 2016

Grillowane topinambury ze stripsami i gotowaną na parze kapustą

1. Filet z piersi indyka pokroić na w miarę równe kotlety, posolić, przyprawić słodką papryką, wędzoną papryką, oregano, granulowanym czosnkiem, nasmarować olejem - przełożyć do lodówki , pod przykryciem, na noc lub na kilka godzin.
   Następnie kotlety panierować: najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, i na koniec w tartej bułce przyprawionej ostrą papryka jalapeno. Tak przyprawione stripsy smażyć na średnio rozgrzanym oleju  z obu stron na złoto-brązowy kolor.
2. Topinambury obrać, pokroić na grube plastry, delikatnie posolić, przyprawić czarnym mielonym pieprzem oraz kurkumą, polać olejem rzepakowym i grillować w piekarniku około 25 minut.
3. Młodą kapustę przepłukać wodą, podzielić na ćwiartki i gotować na parze do miękkości.
   Grillowany topinambur podawać, ze stripsami oraz gotowaną kapustą polaną sosem jogurtowo-majonezowym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz