czwartek, 28 kwietnia 2016

Grillowane topinambury z klopsami wieprzowo-wołowymi i fasolką szparagową

       Mielone mięso wieprzowo-wołowe przyprawić solą, czarnym mielonym pierzem, słodką i ostrą papryką, kurkumą, czosnkiem oraz majerankiem, dodać 1 jajko, namoczoną w wodzie i odciśnięta pszenną bułkę - całość dokładnie wyrobić i przełożyć, pod przykryciem, na kilka godzin do lodówki.
       Topinambury obrać, pokroić w grube plastry, posolić, przyprawić czarnym mielonym pieprzem oraz granulowanym czosnkiem, wymieszać z 2 łyżkami oleju rzepakowego i grillować około 35 minut w temperaturze 160 stopni w piekarniku z termoobiegiem.
       Z mielonego mięsa formować okrągłe klopsy i gotować w garnku na parę. Fasolkę szparagową ugotować.
       Grillowane topinambury podawać z klopsami i szparagową fasolką.
Uwagi: Topinambury są polecane chorym na cukrzycę, nie zawierają bowiem skrobi, ale aż 18% inuliny. Są także bogatym źródłem potasu, żelaza i tiaminy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz