środa, 13 kwietnia 2016

Kogut pieczony w pomarańczach z wczesnymi ziemniakami oraz burakami

       Koguta podzielić na porcje, przyprawić pastą harissa, japońskim sosem sojowym, sosem rybnym, ziołami prowansalskimi, czosnkiem, odrobiną soli, natrzeć olejem rzepakowym i przełożyć na noc do lodówki.
       Po tym czasie ziemniaki oczyścić, pokroić w grube plastry i przełożyć do naczynia do pieczenia. Na ziemniakach ułożyć zamarynowane kawałki koguta, cząstki słodkich pomarańczy wraz z sokiem i całość piec pod przykryciem w temperaturze 170 stopni, bez termoobiegu, około 2 godziny (waga koguta: 2 kg., waga ziemniaków: ponad kilogram). Następnie z naczynia do pieczenia wyjąć upieczone kawałki koguta i 30 minut zapiekać jeszcze same ziemniaki, bez przykrycia, z użyciem opcji grill.
       W międzyczasie lub wcześniej ugotować ekologiczne buraki z dodatkiem odrobiny soli, anyżu, kminu rzymskiego, ziela angielskiego i liści laurowych. Po wystudzeniu buraki obrać, pokroić w paski i przyprawić octem jabłkowym oraz oliwą z oliwek extra virgin.
       Pieczonego koguta podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatką z buraków.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz