1. Wczesne ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę, dodać masło, śmietanę, żółty twardy ser, gałkę muszkatołową, szafran - całość wymieszać, przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać szafranem i zapiec na złoto-brązowy kolor.
2. Seler naciowy drobno pokroić i przesmażyć wraz pokrojoną cebulą oraz czosnkiem w garnku; pod koniec smażenia przyprawić solą, białym mielonym pieprzem, oregano i bazylią. Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać śmietaną wymieszaną z przecierem pomidorowym, wszystko delikatnie przemieszać i zapiec w piekarniku.
3. Na patelni smażyć pokrojone grzyby boczniaki oraz szalotki. Do grzybów i szalotek wbić jajka, posolić i
krótko przesmażyć celem uzyskania jajecznicy.
Szafranowe zapiekane ziemniaki podawać z selerem w sosie pomidorowo-śmietanowym i jajecznicą z boczniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz