1. Przygotować naleśniki: w misce wymieszać, aż powstanie jednolita masa 3 szklanki pszennej mąki, 3 szklanki mleka, 1 szklankę wody, 2 jajka, 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin oraz szczyptę soli i przełożyć na 2-3 godziny, pod przykryciem, do lodówki. Następnie naleśniki usmażyć z obu stron na patelni.
3. Nieduże buraki wyszorować, umieścić w naczyniu do pieczenia, oprószyć solą, polać olejem rzepakowym i piec około 1,5 godziny, pod przykryciem, w temperaturze 160 stopni. Następnie buraki wystudzić, obrać i pokroić w dowolne cząstki.
3. Mięso z wieprzowej biodrówki przepuścić przez maszynę do mielenia mięsa, przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, oregano, ostrą papryką i czosnkiem, po czym smażyć w garnku na niewielkim ogniu, stale mieszając, aby powstały niewielki gródki. Gdy mięso będzie już usmażone dodać przecier pomidorowy, po 7 minutach czarną fasolę z puszki - przemieszać i wyłączyć.
4. W sosjerce dokładnie wymieszać 3 łyżki musztardy chrzanowej, 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżki oliwy z oliwek - powinien powstać jednolity, aksamitny sos.
Na usmażone płaty naleśników nakładać mięsny farsz, zawijać, obłożyć kawałkami pieczonych buraków i całość polać sosem musztardowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz